Endometriose

 
Endometriose

Da vi i sin tid startede på "projekt ønskebarn" havde vi på intet tidspunkt forestillet os hvad der lå forude af forhindringer.
En af de største forhindringer, der skulle vise sig at være årsagen til der ikke voksede en lille spire i min mave, var Endometriose.

Spørgsmålet der bliver stillet gang på gang er:
"Hvad er Endometriose"???
Dette vil jeg på bedste måde prøve at forklare i nedenstående.

Hvad er Endometriose?
Endometriose er en smertefuld og kronisk sygdom, der påvirker 4-7% af alle kvinder og piger. Tilstanden opstår, når væv, der ligner livmoderslimhinden, findes udenfor livmoderen, som regel i underlivet, på æggestokkene og æggelederne, på de bånd der holder livmoderen på plads, på blæren, tarmene og i området mellem skeden og endetarmen.
Endometriosevæv reagerer på samme måde som livmoderslimhinden på hormonerne fra æggestokkene. Dvs. vævet vokser samtidig med livmoderslimhinden, men i modsætning til menstruationsblodet kan blødningen fra endometriosen ikke komme ud. I stedet bløder det ud i bughulen. Dette blod optages dog oftest i kroppen igen men der kan kommer en betændelseslignende tilstand i omgivelserne, og der kan dannes sammenvoksninger og arvæv. Alt dette kan give underlivssmerter, i starten oftest i forbindelse med menstruationen, men efterhånden også mellem menstruationerne.

Min Endometriose er i den svære ende, men ikke invaliderende - Endnu. Det er en KRONISK LIDELSE som jeg skal lære at leve med.

Der er enighed om, at Endometriose kun kan diagnosticeres med sikkerhed ved en kikkertundersøgelse (laparoskopi). Det er en operation, som foretages under fuld bedøvelse, hvor en kikkert indføres gennem et lille hul (som regel i kanten af navlen) så lægen kan se livmoderen, æggestokkene og æggelederne. 

Når lægen kender graden af Endometriose, og hvor den sidder, kan han/hun bedre rådgive patienten i, hvilke behandlingsmuligheder der er bedst for hende. Det er vigtigt med Endometriose at indse, at hvad der virker for én kvinde, ikke nødvendigvis er den bedste behandling for en anden. Man må derfor nogle gange prøve sig lidt frem, for at finde den bedst mulige løsning for hver enkelt kvinde og pige. Ligeledes må man forholde sig til, at den behandling der var god i én periode, måske kan vise sig ikke at være særlig
god længere, hvorfor der kan opstå behov for justering af behandlingen.

Min behandling er endnu under udredning - Indtil videre har jeg gennemgået ovenstående kikkertundersøgelse. Her blev der fundet kraftige sammenvoksninger i venstre side hvor hele min æggeleder, æggestok samt livmoder og tarm er vokset sammen.

Almindeligvis opdeles Endometriose i tre grupper:
- Den overfladiske Endometriose, som sidder på selve bughinden og ikke vokser ned i det underliggende væv,
- Endometriose på æggestokkene, som kan danne de såkaldte endometriomer (chokoladecyster),
-Den infiltrerende Endometriose, som vokser dybere ned i det underliggende væv.

Rektovaginal Endometriose kan hos nogle patienter give ganske beskedne symptomer, mens det hos flertallet giver ret udtalte gener. Oftest vil symptomerne være menstruationssmerter, smerter i forbindelse med samleje og eventuelt smerter i forbindelse med afføring – med en kraftig forværring i forbindelse med menstruationen. Enkelte patienter kan opleve at have menstruationsblødning fra endetarmen, men det er ikke et hyppigt symptom.

Desværre er jeg en del af flertallet med udtalte gener, og ligeledes er jeg "én af de enkelte" der har blødning i forbindelse med afføring. Desværre er det et symptom på Endometriosen er vokset ind i min tarm, hvilket jeg derfor også er igennem udredning for.

Både diagnostik og behandling af rektovaginal Endometriose foregår på et af de to Endometriosecentre. Diagnosen kan være vanskelig at stille og bør næsten altid omfatte enten en MR-skanning eller en avanceret ultralydsskanning for at kunne afgøre om Endometriosen vokser ind i tarmvæggen.
Hos de patienter, som kun har beskedne eller ingen gener vil behandling med enten p-piller eller hormonspiral være oplagt. Disse patienter bør gå til kontrol for at sikre at den rektovaginale Endometriose ikke vokser.
Hos patienter med mere udtalte smerter, hvor den medicinske behandling ikke er tilstrækkelig til at lindre generne, kan en operation komme på tale. Der er oftest tale om relativt langvarige operationer, som foregår som kikkertoperation. Det bør altid være på et af de to centre denne behandling foretages, da disse operationer kræver, at man har god rutine hermed. Operationen kræver almindeligvis mellem 2 og 5 dages indlæggelse. Der vil ofte være ventetid på at få foretaget disse indgreb.
I de tilfælde hvor Endometriosen vokser ind i selve tarmvæggen kan man ved kun beskeden indvækst foretage en ”afskrælning” (shaving) af tarmen for væg.
I de tilfælde hvor Endometriosevævet vokser længere ind i tarmvæggen er det nødvendigt ved kikkertoperation at fjerne det syge stykke tarm og sætte den raske tarm sammen igen (anastomose). De operationer der involverer tarmen er større operationer med større risiko for komplikationer – og det skal foregå i samarbejde med en mave-tarmkirurg. Derfor bør dette foretages efter grundig overvejelse. I øjeblikket foretages operationerne med Anastomose kun på Skejby.

Jeg skal igennem en MR scanning og undersøgelse den 27. juli 2011 og først derefter kender jeg det videre forløb.
Har pt. fået en hormonspiral for at se om denne kan mindske smerter. Dog vil der være en tilvænningsperiode på 3-6 mdr. inden man kan se effekten. Indtil videre ser det ikke positivt ud.


OPDATERING OPDATERING  OPDATERING


Så er den 27 juli overstået og dermed undersøgelse på Skejby. Det har været med spænding i maven jeg tog derned. Og fik ikke lige det svar jeg havde håbet på.. Desværre..

Jeg har et sværere tilfælde af Endometriose end først antaget. Jeg har fået konstateret at det vokser et godt stykke ind i tarmen og derved er det ovenstående operation (Anastomose) der er nødvendig for at fjerne gener og smerter. Det positive ved samtalen er at jeg ”får lov til” at beholde min æggestok. De vil fjerne infiltrationerne omkring organerne så der bliver mere plads og forhåbentlig mindre smerter, men ikke fjerne andet end det syge stykke tyktarm og sammenvoksningerne.

Næste step inden jeg skal tage beslutningen om operation er MR scanning og endnu en samtale med en af ”Endometriose nørderne” som de kalder sig selv.  Så kan nyde sommer inden jeg skal til at tænke over hvad livskvalitet er og om jeg kan leve med smerter og træthed eller om operationen er det valg jeg skal tage..

               OPDATERING OPDATERING  OPDATERING

Marts 2012 blev jeg opereret og fik fjernet et stort stykke tyktarm og fik viklet mine indre organer fra hinanden igen. Den 1. uge var forfærdelig og smertefuld - Men ser jeg tilbage nu (august 2013) er det den bedste beslutning jeg har taget vedr. Endometriose.

Jeg er ikke smertefri - men jeg lever et helt normalt liv og nyder hver dag hvor kramper og smerteanfald ikke fylder det hele. 






Vil du vide mere er der mere information på http://www.endo.dk/